O Nas

Brzozowy GajGospodarstwo „Brzozowy Gaj” położone jest u podnóża Beskidu Małego, w województwie małopolskim, w powiecie wadowickim, we wsi Wieprz, koło Andrychowa.

Gospodarstwo przekazywanie jest od wielu pokoleń rodzinie Kobielusów, dlatego zawsze było prowadzone metodami tradycyjnymi. W 1990r kolejny potomek rodziny Kobielusów zajął się gospodarstwem i rozpoczął się okres nowych idei, rozwiązań. Paweł Kobielu, bo o nim tu mowa, wprowadził w gospodarstwie nowe metody ekologiczne, dzięki którym ziemia odżyła i nabrała kolorów. A co się tak na prawdę zmieniło, jeśli od pokoleń ziemia była uprawiana tradycyjnie? Nie zawsze tradycyjnie może oznaczać ekologicznie. Wiązało się to z zaprzestaniem stosowania nawozów sztucznych i pestycydów, zmienił się też kierunek produkcji ze zwierzęcej na roślinną: warzywa, owoce, zboże, ziemniaki.

Początki były trudne, ponieważ chwasty okazały się istną plagą, co jednak nie zraziło młodego Kobielusa. Wzdłuż drogi Paweł posadził żywopłoty. Zostały założone pryzmy kompostowe.
Powstał sad o powierzchni 20 arów, który składa się głównie z odpornych jabłoni: Liberty, Champion, Freedom, Delikates, Oliwka Żółta oraz w mniejszych ilościach z grusz, śliw, brzoskwiń, moreli, nektaryn, wiśni itd. Ułożono pięcioletni płodozmian, którego celem było zapewnienie optymalnych warunków wzrostu dla roślin oraz ograniczenie występowania chwastów, chorób i szkodników.

W 1992 r. po raz pierwszy przyznano Gospodarstwu Pawła atest Ekolandu, który stał się oficjalnym potwierdzeniem biologicznego sposobu gospodarowania.
Od 2014 roku biorąc pod uwagę zaufanie zdobyte u swoich klientów i narastająca niechęć do biurokracji oraz wymyślonych procedur tego systemu, świadomie zrezygnował z certyfikacji. Tym samym Gospodarstwo „Brzozowy Gaj” stało się „wolne od certyfikatów”.
Priorytetem dla Pawła stała się bioróżnorodność, dlatego w 2000r założono mini – park w którym rośnie kilkadziesiąt krzewów i drzew: miłorząb japoński, metasekwoja chińska, tulipanowiec, morwa, pigwa, cytryniec, kiwi i wiele innych. Natomiast na rabacie ziołowej rośnie parędziesiąt gatunków roślin o właściwościach leczniczych i przyprawowych.

Powierzchnia całkowita Gospodarstwa „Brzozowy Gaj” to 2 ha, na których stosowane są nawozy naturalne tj.: nawozy zielone (koniczyna biała), obornik i kompost.
Na gospodarstwie są również zwierzęta 2 urocze kozy i 10 kur niosek, którymi opiekują się dwa pieski i kotki.

Priorytety Gospodarstwa „Brzozowy Gaj” to:

  • tworzenie lub zachowanie jak największej bioróżnorodności na ziemi,
  • ochrona środowiska ziemskiego na wszystkich jego płaszczyznach,
  • najwyższa jakość oferowanych produktów,
  • promowanie zdrowego, świadomego stylu życia,
  • jawność i uczciwość działania. 

Aktualnie Paweł Kobielus razem z rodziną realizuje marzenia, tworząc Ekoosadę Bardo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *