Warsztaty

W 2000 roku zrodził się pomysł organizowania na gospodarstwie warsztatów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży. Zbudowano gliniany piec chlebowy, w którym można upiec kilkanaście bochenków razowego chleba wyrabianego na drożdżach. Cały proces trwa około 6 godzin, a pomiędzy etapami powstawania chleba uczestnicy zapoznają się z gospodarstwem (zwierzęta, maszyny, uprawy).

Przygotowana jest również specjalna ścieżka dydaktyczna, na której można samemu zobaczyć, dotknąć i powąchać kilkadziesiąt gatunków różnych ziół, krzewów i drzew. Gdy uczestnicy zgłodnieją to następuje wspólne przygotowywanie posiłku z produktów pochodzących z gospodarstwa, zaparzenie herbaty ze świeżych ziół.

W czasie pobytu można też miło spędzić czas przy ognisku. Efektem końcowym są świeżo upieczone chleby (około 12 sztuk), które uczestnicy zabierają ze sobą. Walorem tych zajęć jest to, że dzieci własnoręcznie wykonują wszystkie prace i praktycznie przechodzą program „od ziarenka do bochenka”.

W zależności od sezonu i pory roku proponujemy następujące tematy warsztatów:

  • wytłaczanie soku z jabłek,
  • pieczenie chleba
  • kiszenie kapusty,
  • przetwarzanie owoców i warzyw
  • zakładanie i prowadzenie naturalnego ogrodu warzywnego
  • zioła ,uprawa, pozyskiwanie, zastosowanie, utrwalanie.

Stałe punkty wszystkich warsztatów to:

-obchód po ogrodzie warzywnym, ziołowym i mini parku ,z praktyczną nauką rozpoznawania różnych roślin

-wspólne przygotowanie posiłku z naturalnych produktów

-ognisko

Czas trwania warsztatów to około 5-6 godzin. W warsztatach może wziąć udział 10-20 osób. W sprawie terminów i kosztów proszę o kontakt telefoniczny. Zapraszamy do współpracy szczególnie szkoły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *